Máš chuť na něco dobrého? Je venku hrozné vedro a nejradši by sis dal/a něco osvěžujícího? Jestli tě nenapadá co by to zrovna mohlo být, tak ti s tím mile ráda pomůžu. Vybrala jsem fresh recepty tak, aby byly rychlé, snadné a především dobré. Tady jsou:
MUG CAKE
Takzvaný mug cake je skvělá a zcela nenáročná pochoutka, kterou dokáže připravit každý! Variant je mnoho, tak se pojďme podívat aspoň na pár z nich.
ČOKOLÁDOVÝ
1 HRNEK / PŘÍPRAVA: DO 15 MINUT
BUDETE POTŘEBOVAT:
- ¼ hrnku hladké mouky
- 2 lžíce kakaa holandského typu
- ¼ lžičky prášku do pečiva
- 2 lžíce krupicového cukru
- špetka soli
- 65 ml mléka
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce lískooříškové pomazánky nebo čokoládových pecek
POSTUP:
- Suché přísady promíchejte v misce.
- Vešlehejte mléko a rostlinný olej, aby v těstíčku nebyly hrudky.
- Vlijte do velkého hrnku tak, aby těstíčko sahalo do dvou třetin výšky.
- Doprostřed dejte lžíci pomazánky nebo pecičky čokolády – nemusíte je do těsta zatlačovat nebo vmíchávat, udělají to během přípravy samy.
- Na otočný talíř v mikrovlnce položte papírový ubrousek a na něj postavte hrnek (bezpečnostní opatření, kdyby náhodou těsto přeteklo).
- Vařte 70 vteřin při nejvyšším stupni (pokud máte mikrovlnku s příkonem 900 W), máte-li slabší, vařte o něco déle.
MRKVOVÝ
Slavný mrkvový dort si teď můžete užít v superrychlé verzi a opravdu bez výčitek. Schválil by vám ho i nutriční poradce.
BUDETE POTŘEBOVAT:
- 1½ lžíce másla
- 2 lžíce přírodního krupicového cukru
- ¼ lžičky vanilkového extraktu
- 3 lžíce mléka
- ¼ hrnku hladké mouky
- ¼ lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky mleté skořice
- 2 lžíce najemno nastrouhané mrkve
- šlehačka, mascarpone nebo moučkový cukr na dokončení
POSTUP:
- Přímo v hrnku, v němž budete dezert připravovat, promíchejte rozpuštěné máslo, cukr, vanilkový extrakt, mléko, mouku, prášek do pečiva a skořici do stejnorodé směsi.
- Zapracujte do ní nastrouhanou mrkev.
- Vařte v mikrovlnce 1 až 1½ minuty, po 1 minutě přidávejte případně jen 15vteřinové intervaly, těsto by mělo být pevné a trochu se odtahovat ode stěn hrnku, ale nemělo by se vysušit.
- Podávejte ozdobené kopečkem šlehačky, mascarpone, případně krémového sýra utřeného s trochou medu nebo javorového sirupu nebo jen poprášené moučkovým či skořicovým cukrem.
NANUKY
Nanuky jsou osvědčenou letní klasikou a právě proto je nemůžu vynechat. Jak si tedy rychle a jednoduše připravit kvalitní nanuk i doma?
BANÁNOVO-KAKAOVÉ
Suroviny na 5 ks
- 3 střední banány
- 150 ml mléka
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce medu
POSTUP:
- Banány oloupejte, nakrájejte na kusy a vložte do vyšší nádoby.
- Přidejte mléko, kakao a med a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka.
- Směs rozdělte do formiček, zapíchněte dřívko a dejte ztuhnout do mrazničky.
TVAROHOVÉ S JAHODAMI
Suroviny na 5 ks
- 150 g jahod
- 250 g jogurtu
- 4 lžíce medu
- 2 lžíce ovesných vloček (volitelné)
POSTUP:
- Jahody rozmixujte a promíchejte se lžící medu. Jogurt smíchejte se zbývajícím medem dohladka.
- Naspod formiček rozdělte jahodové pyré, na něj jogurt a navrch nasypte ovesné vločky.
- Do nanuků zapíchněte dřívka a nechte ztuhnout v mrazničce.
KRÉMOVÁ KAŠE Z OVESNÝCH VLOČEK S ČOKOLÁDOU
Jedna z mých nejoblibenějších snídaní. Příprava je snadná, rychlá a výsledek stojí za to.
Tento „dezert“ připravujte den předem, aby čokoláda stihla ztvrdnout.
BUDETE POTŘEBOVAT:
- libovolné množství ovesných vloček
- hořká čokoláda
- protein
- jakékoliv ovoce
- med, nebo cukr
POSTUP:
- V hrnci si uvaříme ovesné vločky (nejlépe s vodou, ale klidně můžete dát místo vody mléko)
- Pokud máte protein, můžete ho přidat
- Ochutíme medem, nebo cukrem
- Směs dáme do misky i s ovocem
- Polijeme rozpuštěnou hořkou čokoládou
- dáme na noc do ledničky
TĚSTOVINOVÉ SALÁTY
Je nutné také zmínit existenci těstovinových salátů. Tento rychlý a zdravý oběd je skvělý především v horkých dnech. Existuje spousty způsobů a nejrůznějších variací. Tak se podíváme aspoň na ten nejtypičtější.
BUDETE POTŘEBOVAT:
- těstoviny (nejlepší jsou penne, spirály nebo mašličky)
- zelenina
- tuňák
- bílý jogurt (dobrovolný)
POSTUP:
- uvaříme těstoviny
- přidáme zeleninu, tuňák, cokoliv máme rádi…
- promícháme s bílým jogurtem.
PENNE TĚSTOVINY S RAJČATY
Další volbou rychlého oběda může vypadat třeba i takto. A věřte mi- tímto se člověk může třeba ujíst k smrti a stejně nemá dost.
BUTEDE POTŘEBOVAT:
- 800 g vyzrálých rajčat
- 50 ml olivového oleje
- 1 větší cibule
- 3 stroužky česneku
- sůl
- čerstvě drcený černý pepř
- 1 lžička krupicového cukru
- 340 g těstovin penne
- 4 snítky bazalky
- 200 g mini mozzarelly, bez nálevu
POSTUP:
- Rajčata očistíme, vyřízneme tužší středy po stopkách a na spodní straně je nařízneme do kříže. Vložíme je do vroucí vody. Ve chvíli, kdy se začne slupka odlupovat od řezů, je vyjmeme děrovanou naběračkou a krátce zchladíme v ledové vodě. Poté rajčata oloupeme a nakrájíme na malé kousky.
2. V hluboké pánvi na rozpáleném oleji orestujeme najemno pokrájenou oloupanou cibuli dosklovata. Přidáme na tenké plátky nakrájený očištěný česnek a necháme ho rozvonět. Nakonec přidáme pokrájená rajčata. Ochutíme je solí, pepřem a cukrem, přiklopíme poklicí a dusíme asi 15 minut doměkka. Během dušení podléváme dle potřeby vodou.
3. Mezitím uvaříme těstoviny ve vroucí osolené vodě na skus dle návodu na obalu.
4. Před koncem dušení přimícháme k rajčatům 3 nadrobno pokrájených otrhaných lístků bazalky. Uvařené těstoviny scedíme a společně s mozzarellou přidáme do pánve k rajčatové směsi. Promícháme, společně krátce prohřejeme a rozdělíme na talíře. Nakonec dozdobíme zbylými lístky bazalky.
SMOOTHIE
Smoothie je také vcelku typické, ale své místo tady si rozhodně zaslouží. Je úplně snadné a dá se udělat snad úplně ze všeho.
CO BUDEŠ POTŘEBOVAT:
- Jakékoliv ovoce/zeleninu
- led
- mléko/vodu/smetanu
JAK NA TO:
- Rozmixujete všechno dohromady
- nechte si chutnat!
Tak já doufám a věřím že jste načerpali aspoň trochu inspirace a dobrou chuť!
autor: Petra Javorková