Tipy na fresh letní recepty

Rychlé a chutné tipy na zdravá jídla. Ochutnejte..

Máš chuť na něco dobrého? Je venku hrozné vedro a nejradši by sis dal/a něco osvěžujícího? Jestli tě nenapadá co by to zrovna mohlo být, tak ti s tím mile ráda pomůžu. Vybrala jsem fresh recepty tak, aby byly rychlé, snadné a především dobré. Tady jsou:

MUG CAKE

Takzvaný mug cake je skvělá a zcela nenáročná pochoutka, kterou dokáže připravit každý! Variant je mnoho, tak se pojďme podívat aspoň na pár z nich.

ČOKOLÁDOVÝ

1 HRNEK / PŘÍPRAVA: DO 15 MINUT

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • ¼ hrnku hladké mouky
  • 2 lžíce kakaa holandského typu
  • ¼ lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • špetka soli
  • 65 ml mléka
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce lískooříškové pomazánky nebo čokoládových pecek

POSTUP:

  1. Suché přísady promíchejte v misce.
  2. Vešlehejte mléko a rostlinný olej, aby v těstíčku nebyly hrudky.
  3. Vlijte do velkého hrnku tak, aby těstíčko sahalo do dvou třetin výšky.
  4. Doprostřed dejte lžíci pomazánky nebo pecičky čokolády – nemusíte je do těsta zatlačovat nebo vmíchávat, udělají to během přípravy samy.
  5. Na otočný talíř v mikrovlnce položte papírový ubrousek a na něj postavte hrnek (bezpečnostní opatření, kdyby náhodou těsto přeteklo).
  6. Vařte 70 vteřin při nejvyšším stupni (pokud máte mikrovlnku s příkonem 900 W), máte-li slabší, vařte o něco déle.

MRKVOVÝ

Slavný mrkvový dort si teď můžete užít v superrychlé verzi a opravdu bez výčitek. Schválil by vám ho i nutriční poradce.

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 1½ lžíce másla
  • 2 lžíce přírodního krupicového cukru
  • ¼ lžičky vanilkového extraktu
  • 3 lžíce mléka
  • ¼ hrnku hladké mouky
  • ¼ lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky mleté skořice
  • 2 lžíce najemno nastrouhané mrkve
  • šlehačka, mascarpone nebo moučkový cukr na dokončení

POSTUP:

  1. Přímo v hrnku, v němž budete dezert připravovat, promíchejte rozpuštěné máslo, cukr, vanilkový extrakt, mléko, mouku, prášek do pečiva a skořici do stejnorodé směsi.
  2. Zapracujte do ní nastrouhanou mrkev.
  3. Vařte v mikrovlnce 1 až 1½ minuty, po 1 minutě přidávejte případně jen 15vteřinové intervaly, těsto by mělo být pevné a trochu se odtahovat ode stěn hrnku, ale nemělo by se vysušit.
  4. Podávejte ozdobené kopečkem šlehačky, mascarpone, případně krémového sýra utřeného s trochou medu nebo javorového sirupu nebo jen poprášené moučkovým či skořicovým cukrem.

NANUKY

Nanuky jsou osvědčenou letní klasikou a právě proto je nemůžu vynechat. Jak si tedy rychle a jednoduše připravit kvalitní nanuk i doma?

BANÁNOVO-KAKAOVÉ

Suroviny na 5 ks

  • 3 střední banány
  • 150 ml mléka
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce medu

POSTUP:

  1. Banány oloupejte, nakrájejte na kusy a vložte do vyšší nádoby. 
  2. Přidejte mléko, kakao a med a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka.
  3. Směs rozdělte do formiček, zapíchněte dřívko a dejte ztuhnout do mrazničky.

TVAROHOVÉ S JAHODAMI

Suroviny na 5 ks

  • 150 g jahod
  • 250 g jogurtu
  • 4 lžíce medu
  • 2 lžíce ovesných vloček (volitelné)

POSTUP:

  1. Jahody rozmixujte a promíchejte se lžící medu. Jogurt smíchejte se zbývajícím medem dohladka. 
  2. Naspod formiček rozdělte jahodové pyré, na něj jogurt a navrch nasypte ovesné vločky.
  3. Do nanuků zapíchněte dřívka a nechte ztuhnout v mrazničce.

KRÉMOVÁ KAŠE Z OVESNÝCH VLOČEK S ČOKOLÁDOU

Jedna z mých nejoblibenějších snídaní. Příprava je snadná, rychlá a výsledek stojí za to.

Tento „dezert“ připravujte den předem, aby čokoláda stihla ztvrdnout.

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • libovolné množství ovesných vloček
  • hořká čokoláda
  • protein
  • jakékoliv ovoce
  • med, nebo cukr

POSTUP:

  1. V hrnci si uvaříme ovesné vločky (nejlépe s vodou, ale klidně můžete dát místo vody mléko)
  2. Pokud máte protein, můžete ho přidat
  3. Ochutíme medem, nebo cukrem
  4. Směs dáme do misky i s ovocem
  5. Polijeme rozpuštěnou hořkou čokoládou
  6. dáme na noc do ledničky

TĚSTOVINOVÉ SALÁTY

Je nutné také zmínit existenci těstovinových salátů. Tento rychlý a zdravý oběd je skvělý především v horkých dnech. Existuje spousty způsobů a nejrůznějších variací. Tak se podíváme aspoň na ten nejtypičtější.

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • těstoviny (nejlepší jsou penne, spirály nebo mašličky)
  • zelenina
  • tuňák
  • bílý jogurt (dobrovolný)

POSTUP:

  1. uvaříme těstoviny
  2. přidáme zeleninu, tuňák, cokoliv máme rádi…
  3. promícháme s bílým jogurtem.

PENNE TĚSTOVINY S RAJČATY

Další volbou rychlého oběda může vypadat třeba i takto. A věřte mi- tímto se člověk může třeba ujíst k smrti a stejně nemá dost.

BUTEDE POTŘEBOVAT:

  • 800 g vyzrálých rajčat
  • 50 ml olivového oleje
  • 1 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • čerstvě drcený černý pepř
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 340 g těstovin penne
  • 4 snítky bazalky
  • 200 g mini mozzarelly, bez nálevu

POSTUP:

  1. Rajčata očistíme, vyřízneme tužší středy po stopkách a na spodní straně je nařízneme do kříže. Vložíme je do vroucí vody. Ve chvíli, kdy se začne slupka odlupovat od řezů, je vyjmeme děrovanou naběračkou a krátce zchladíme v ledové vodě. Poté rajčata oloupeme a nakrájíme na malé kousky.

2. V hluboké pánvi na rozpáleném oleji orestujeme najemno pokrájenou oloupanou cibuli dosklovata. Přidáme na tenké plátky nakrájený očištěný česnek a necháme ho rozvonět. Nakonec přidáme pokrájená rajčata. Ochutíme je solí, pepřem a cukrem, přiklopíme poklicí a dusíme asi 15 minut doměkka. Během dušení podléváme dle potřeby vodou.

3. Mezitím uvaříme těstoviny ve vroucí osolené vodě na skus dle návodu na obalu.

4. Před koncem dušení přimícháme k rajčatům 3 nadrobno pokrájených otrhaných lístků bazalky. Uvařené těstoviny scedíme a společně s mozzarellou přidáme do pánve k rajčatové směsi. Promícháme, společně krátce prohřejeme a rozdělíme na talíře. Nakonec dozdobíme zbylými lístky bazalky.

SMOOTHIE

Smoothie je také vcelku typické, ale své místo tady si rozhodně zaslouží. Je úplně snadné a dá se udělat snad úplně ze všeho.

CO BUDEŠ POTŘEBOVAT:

  • Jakékoliv ovoce/zeleninu
  • led
  • mléko/vodu/smetanu

JAK NA TO:

  1. Rozmixujete všechno dohromady
  2. nechte si chutnat!

Tak já doufám a věřím že jste načerpali aspoň trochu inspirace a dobrou chuť!

autor: Petra Javorková